Styrkelyft

Styrkelyft är en idrott som omfattar tre grenar:
Knäböj, Bänkpress och Marklyft.

Vid tävling har varje deltagare tre lyftförsök i varje delgren. Grenarna genomförs i nämnd ordning och för att få gå vidare till nästa delgren måste man ha ett godkänt lyft i den föregående grenen. Om ett lyft misslyckas får ett nytt försök göras på samma vikt som det misslyckade försöket, men vikten får inte sänkas. Alla lyft bedöms av tre domare som sitter runt om den som lyfter. Varje domare ger godkänt eller underkänt på ett lyft. Dessa tre domslut används sedan för ett majoritetsbeslut. I samtliga moment får ett visst "styrkelyftsmaterial" användas som består utav knäböjardräkt, knälindor, handledslindor, bänkpresströja och markdräkt. Dessa tajta dräkter hjälper vissa lyftare att lyfta mer om de kan utnyttja materialet. En god grundträning/fysik utan materialanvändning är dock att rekommendera och att endast avancerade/erfarna tävlingslyftare använder utrustningen. Magnesium används för bättre grepp.

Vid knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller också i stången. På domarens signal böjer man knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäet. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.

I bänkpress skall lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal, innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.

Vid marklyft ligger en skivstång på golvet. Denna lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE KLUBBRANKINGEN I STYRKELYFT

Klubbtränare Styrkelyft:
Andreas Lind
Telefon: 070-689 08 22
E-post: Andreas.Lind@miun.se