Bänkpress

Sundsvalls Atletklubb är en av Sveriges bästa klubbar när det handlar om bänkpress. Flera EM- och VM-medaljörer har föreningen producerat, och tillväxten för framtiden är god med flera juniorer som är på uppgång.

För att bli bra i bänkpress, så gäller det att ha en plan och träna rätt. Eftersom flera muskler är starkare än en, vill man aktivera så många muskler det bara går för att utveckla maximal styrka. Det innebär att han eller hon kopplar in bröst, triceps, axlar, rygg och till och med benen i lyftet.

Marcus bästa tips – så blir du bra på bänk
Det är svårt att lära gamla hundar att sitta, så att optimera tekniken i ett tidigt skede är det viktigaste. Om man har lärt in fel teknik kan det vara svårt att korrigera längre fram.

• Ha en plan! Ta kontakt med en atletklubb och en duktig person med rutin och fråga om du kan få tips och hjälp för att utforma ett bra upplägg.
• Maxa inte för mycket under långa perioder, träna ibland med lätta vikter för att finslipa tekniken. Likaså är det viktigt att träna sig i att använda en hög hastighet i bänkpressmomentet. Här ska det inte heller handla om belastning, det är hastigheten som är viktigast!
• Gör aldrig mer än 3 repetitioner när du tränar med tunga vikter! Kör i stället många tunga set per pass, minst 10-15 set!
• Variera bredden på fattningen!
• För att kunna utföra en längre extension ner är det också bra att stundtals träna med en så kallad U–stång, en stång som är böjd på mitten.
• Att använda kedjor som hänger på var sin sida av stången är ett okänt begrepp i normala gymsammanhang, men för många av oss som tränar lyft är det en effektiv lösning för att öka belastningen successivt under pressrörelsens gång. Kedjorna ska vara ordenligt kraftiga och tillräckligt långa så halva längden ligger på golvet när du sänkt stången så den nått bröstet.
• Vi tränar också mycket med klossar på bröstet för att bli starka i toppläget.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE KLUBBRANKINGEN I BÄNKPRESS


Klubbtränare Bänkpress: Marcus Hirvonen
Telefon: 070-889 89 91
E-post: marcus.hirvonen@sundsvallsatletklubb.se